HOE HET IS
om een hoge dwarslaesie te hebben
|
Stel dat je voor 1 week lang één van de volgende opties zou moeten kiezen, welke zou je dan kiezen?:
- Of niet meer kunnen lopen
- Of continu pijn in bijna je hele lijf
- Of je armen niet meer kunnen gebruiken
- Of niet meer zonder hulp kunnen plassen en poepen
- Of overdag én 's nachts vastgebonden worden
- Of er zo vreemd uitzien, dat iedereen op straat naar je kijkt, of expres niet.
Welke van deze, zou je wel een week kunnen verdragen?
Wanneer je een hoge dwarslaesie hebt, zijn al deze opties samen een deel van een nog veel langere lijst van ellende, die je elke dag moet ondergaan, voor de rest van je leven. Op deze paginas probeer ik een volledig overzicht te geven. Het moet maar eens duidelijk worden bij iedereen dat het meer is dan niet meer kunnen lopen!
Beetje relatief
Hoe gaat het met mij? Slecht natuurlijk. Soms zeg ik "goed", maar dat is naar omstandigheden, en die omstandigheden zijn altijd slecht. Zou mijn hoge dwarslaesie veranderen in een lage, dan zou dat voor mij een grote vooruitgang zijn, maar voor iemand met een intact ruggenmerg zou het krijgen van een lage dwarslaesie een ramp zijn. Ik bedoel: je kan het een klein beetje relativeren, maar ik denk niet dat er ooit een dag komt dat ik het wel goed vind zo.
Boos word ik wanneer ik mensen zie die ogenschijnlijk gezond zijn, maar zichzelf lichamelijk verzieken.
Teleurgesteld
Wat mij het meeste pijn doet, figuurlijk, is dat niet al het mogelijke gedaan wordt om te zoeken naar manieren om een dwarslaesie (en andere lichamelijke schade) te repareren. Miljoenen mensen lijden aan lichamelijke schade. Je zou zelfs kunnen zeggen dat ook lichamelijke ouderdom een vorm van schade is, waar elke dag duizenden mensen aan overlijden. Bijna iedereen vind dat maar normaal, omdat dat nou eenmaal normaal is. Maar goed; dat is een ander verhaal. Mijn punt is dat er veel meer prioriteit aan onderzoek gegeven moet worden. Ik ben heel blij met het onderzoek dat wél gedaan word, maar het is te weinig, veel te weinig. En als ik dan zie hoeveel prioriteit aan minder belangrijke en/of domme dingen gegeven word, kan ik behoorlijk somber raken.
De best mogelijke zorg?
Maar in het rijke Nederland krijg je toch wel de best mogelijke hulp en hulpmiddelen, toch? Nee, de sfeer is vaak dat hulpbehoevende mensen zo min mogelijk moeten kosten. Aan mensen die zo denken zou ik willen zeggen: als jij morgen door iets op ongelukkige manier ten val komt, ben jij opeens ook hulpbehoevend. Hoe zou jij dan behandeld willen worden?!
Met vaak vragen en klagen kan je uiteindelijk vaak wel krijgen waar je recht op hebt.
Kosten?
Een hoge dwarsleet op een menswaardige manier ondersteunen kost inderdaad veel geld en arbeid. Ervoor kiezen een hoge dwarslaesie NIET te repareren is dus behalve onethisch ook financiële waanzin. Repareren, kan dat dan? Niet door stil te gaan zitten wachten nee. Ik ben er van overtuigd dat met veel onderzoek op allerlei fronten een methode ontwikkeld kan worden waarmee een dwarslaesie gerepareerd kan worden.
EEN OVERZICHT VAN TYPISCHE HOGE-DWARSLAESIE DINGEN:
De voordelen
De voordelen van een hoge dwarslaesie zijn mij onbekend. Niet dat het leven met een dwarslaesie alleen maar negatief is; er blijven mooie dingen mogelijk!
Pijn en andere onaangename gevoelens
Overal waar ik verlamd ben; brandende, snijdende, drukkende, draaiende pijn. Altijd, ook als ik lach of slaap, altijd.
Mensen denken vaak dat verlamd zijn ook inhoudt dat je niks voelt. Het is ook waar dat bij verlamming bijvoorbeeld aanraking minder of niet meer waarneembaar is, maar dat betekent niet dat er geen gevoelens meer zijn. En soms zijn lichaamsdelen overgevoelig voor aanraking, meestal in het gebied tussen wel/niet verlamd. Bij nagels knippen moet ik altijd even kijken of er niet met een mes in mijn vingers gestoken wordt.
Vaak wordt er gezegd "oh ja, fantoompijn" Ofwel; wel pijn maar geen oorzaak (anders dan neurologisch). Maar hoe denk je dat je je voelt als je continu zit of ligt, vastgebonden -dus niet eventjes beter gaan zitten hè! Ik heb ervaren dat een groot aantal pijnen die door de specialisten makkelijk als fantoompijn worden afgeschoven, kunnen worden bestreden met betere zorg & voorzieningen. In het vliegtuig zitten.. een van de gevaarlijkste en ook wel vervelendste dingen van vliegen is: stilzitten! Nou, ik zit of lig dus bijna continu stil! Lekker is dat.
Pijn onderdrukkende pillen helpen niet goed op de lange termijn en hebben allerlei nadelige bijwerkingen. De beste middelen tegen pijn:
- Bewogen worden (fysiotherapie, massage, trilkussen, warm bad, enzovoort)
- Lichaamvriendelijke hulpmiddelen (Anti Decubitus zitkussen/matras, rolstoel, enzovoort)
- Negeren
Onaangename stress maakt de pijn (en de spasmes) erger, leuke dingen doen maakt het minder erg.
Ademhalen
Mijn nr 1 wens, liever dan weer kunnen lopen: een betere ademhaling.
1/8 longkracht heb ik. Dat is een beetje inademing en geen actieve uitademing. En een klein beetje hoest-reflex. Zo weinig longkracht geeft mij weinig energie, maakt praten zwaar en mijn spraak anders (rare adempauzes). Een griep of longontsteking is levensgevaarlijk omdat het hoesten niet echt gaat. Door mijn lage conditie loop ik het ook eerder op. Dus ik doe erg mijn best om niet ziek te worden.
Plassen en poepen
Altijd de angst dat ik in de viezigheid kom te zitten/liggen en er is meestal niemand die mij daar snel uit kan redden. Voor plassen heb ik een "suprapubische catheter", een slangetje dat door mijn buik naar mijn blaas gaat en daar met een ballonnetje blijft zitten, met de volgende problemen: steeds terugkerende blaasontstekingen, ziek makende antibioticakuren, verstoppingen die kunnen leiden tot "autonome disreflectie" (een levensbedreigende, zeer pijnlijke toename van de bloeddruk). Elke 4 maanden moet de catheter vernieuwd worden. Om te poepen moet er elke dag iemand met de hand de poep eruit halen, en ongeveer om de dag moet ik kramp stimulerend spul ingebracht krijgen zodat ik goed leeg raak. Als ik in de middag voel dat ik hoog nodig "naar de wc" moet, moet ik wachten tot de volgende ochtend voor dat ik geholpen kan worden. De 1e twee jaar in het revalidatiecentrum gewoond, waar als ik op vrijdag avond aandrang had, ik moest wachten tot maandag ochtend voor ik geholpen mocht worden "want daar zijn je darmen aan gewend". Natuurlijk vette onzin dat alles te maken heeft met dat hulp in het weekend duurder is. Gelukkig kan ik tegenwoordig 1x per dag geholpen worden, zo nodig en niet zoals het rooster dicteert.
Decubitus
Google maar eens naar "decubitus" -als je durft. Dat zijn drukplekjes die razend snel kunnen groeien tot levensgevaarlijke wonden. Drukplekjes kunnen ontstaan door: kreukels in kleding, een verkeerde houding, te lang in dezelfde houding zitten/liggen, door een te leeg of vol anti decubitus zitkussen/matras, door een klein wondje dat niet genezen kan (mijn rug; ik lig erop of zit er tegenaan), of doordat er iets hards op m'n zitkussen/matras ligt (een verloren ring, een dopje, een afgeknipt stukje slang of zo). Een decubituswond hebben betekend algauw een half jaar in bed liggen, in het ziekenhuis en revalidatiecentrum (als er plek is), en voor de rest van je leven extra kwetsbaar zijn. Er gaan veel mensen dood aan de gevolgen (infecties) van decubitus.
Afhankelijkheid
Doordat ik bijna niks zelfstandig kan, heb ik continu hulp nodig van mensen en hulpmiddelen, en daarvoor is budget nodig -in deze maatschappij. Maar het ontbreekt aan voldoende budget en geschikte mensen, dus beperkt de steun waar ik recht op heb zich tot een niveau waarmee ik kan overleven.
Ook bij hele persoonlijke soms gênante dingen heb ik hulp nodig. Minimaal 3 keer per dag komt er iemand langs om mij te helpen met de meest basale dingen. De meeste mensen krijgen daarvoor betaald. Het is werk dat niet zomaar iedereen kan doen. Met name de OchtendZorg is heel "menselijk" en er moeten veel verschillende dingen goed gedaan worden. Niet iedereen kan/wil dat. Gedurende deze zorgmomenten kan ik wel voortdurend vragen "kan je even helpen met dit en dat", als het maar niet te veel afwijkt van de basale verzorging. Er zijn ook een aantal mensen (vrienden, buren, familie) die mij regelmatig willen helpen met zus en zo; samen AvondEten, samen naar buiten (zo mogelijk met m'n bus), een klusje doen, muggen verjagen uit de klamboe, dat soort dingen.
Een gevolgd van hulp krijgen is dat mijn dingen meestal niet zo worden zoals ik ze zelf gedaan zou hebben, nog los van of dat dan beter of slechter zou zijn. Iedereen is uniek, en daardoor is het lastig voor mij om mijn dingen zo te krijgen als ik het goed vind.
Wanneer iemand mij geholpen heeft en er weer vandoor is, en ik er achter kom dat er iets vergeten is of verkeerd gedaan, of ik het ondertussen anders wil, kan ik dat niet corrigeren, en zit ik met een niet oplosbaar probleem, variërend van "jammer" tot "crises".
Mijn hulp kan natuurlijk niet voelen wat ik voel, dus bijvoorbeeld wassen of tandenpoetsen gaat of te zacht of te hard. Ik kan wel aangegeven wanneer het té is, maar niet tot in detail en ook niet continu. Binnen bepaalde grenzen is het goed, of goed genoeg, of niet de energie waard om te proberen het te corrigeren. Mensen kunnen niet voelen wat de ander voelt, en ook niet weten wat de ander denkt. De kunst is het dan om zo goed mogelijk te communiceren, en zo min mogelijk te projecteren (projecteren = zelf verzinnen wat je verwacht dat de ander: voelt , denkt, wil).
Ik ben altijd bij mij aanwezig, maar mijn hulp niet, want ik heb meer dan 1 hulp. Voor mijn hulp is het soms lastig om alle details te onthouden. Wanneer iemand bij meerdere mensen zorg verleent, kan hij/zij daar veel van leren, maar ook de handelingen van verschillende zorg vragersdoor de war halen, of voor het gemak iedereen op een zelfde manier behandelen.
Iedereen maakt fouten en leert daarvan. Sommige leren een bepaald iets snel, andere langzaam, andere nooit. Van minder ernstige fouten worden langzamer geleerd dan van ernstige fouten. Iemand die bij mij komt werken, moet al mijn ditjes en datjes leren. Sommige van die dingen zijn deel van algemene zorg kennis, andere dingen zijn specifiek Giesbert. Er zijn ongeveer 10 mensen die samen mijn AvondZorg doen. Al die mensen moeten bekend raken met hoe mijn zorg gaat. Als iemand al veel algemeen toepasbare ervaring heeft scheelt dat natuurlijk. En er is een verloop, dus bekende mensen gaan weg en onbekende mensen komen erbij. Ik probeer mijn zorgvraag zo gelijk mogelijk te houden, maar regelmatig wil/moet ik iets veranderen, en dan moet ik iedereen minimaal 1x herprogrameren op de nieuwe situatie.
Ik word er af en toe zo moe van.. ALS ik mijn hulp als mijn handen zie, dan heb ik handen waarvan ik hoop dat ze doen wat ik wil wanneer ik er duidelijk tegen spreek en naar luister. Handen die niet goed aanvoelen wat ze doen. Handen die vergeetachtig zijn, moeilijk leren en vergeten. Handen die telkens anders doen. Handen die alleen zo functioneren op een beperkt aantal geplande uren per dag, en voor de rest van de dag afwezig zijn. Begrijp me niet verkeerd, ik kan mijn hulp meestal erg waarderen, en als de rollend omgedraaid zouden zijn, zou ik het niet beter doen. Feit is dat ik mijn afhankelijke situatie van nu kan vergelijken met toen ik gewoon mezelf kom verzorgen, en dan ik hoop dat ik ooit weer volledig zelfstandig kan worden, dat is echt veel handiger.
Zelfstandig
Hoe meer ik zelfstandig kan, hoe beter. En hier speelt technologie een belangrijke rol. Niet aleen ter vervanging van dure of niet aanwezige hulp, maar ook als een soort verlengstuk van mijn lijf en geest. Alternatieve wegen naar vergelijkbare resultaten
Computer & Internet.
Dankzij met name de HeadMouse, KeyStrokes, en een bouwsel op mijn bed, kan ik prima werken met mijn computers, of ik nou in mijn stoel zit, of plat in bed lig. Nee; geen gehandicapte software, gewone software. Ik organiseer mijn zorg via het internet, koop dingen via het internet, communiceer via het internet, surf het web, heb m'n eigen site, schijf er mijn gedachten mee op, teken ermee, het is mijn digitale donkere kamer, draai er muziek mee, het heeft mijn TV vervangen... De computer is echt een onmisbare gereedschap in mijn leven geworden.
Zolang er geen DVD of snoertje gewisseld hoeft te worden gaat het prima. Tekenen gaat helaas niet meer zo snel en soepel, en ik moet oppassen dat ik geen muisnek krijg.
Kinbestuurde elektrische rolstoel.
Met mijn kinbestuurde rolstoel kan ik binnenshuis rondrijden, en wanneer het boven de 20 graden is en niet regent of hard waaid, kan ik ook binnen een beperkte straal zelfstandig buiten rijden.
Omgevings besturing.
Doormiddel van omgevings besturing kan ik een aantal dingen in huis bedienen, zoals de: deuren, gordijnen, ramen, lichten, telefoon, ventilator, alarm.
|
|
EEN OVERZICHT VAN TYPISCHE HOGE-DWARSLAESIE DINGEN.
INHOUD:
De voordelen
Pijn en andere onaangename gevoelens
Ademhalen
Plassen en poepen
Decubitus
Afhankelijkheid
Zelfstandigheid
Lage conditie
Seks
Opstaan
AvondEten
Naar bed gaan
Slapen
Wakker worden
Fysiotherapie
Een eigen zorgnetwerkje organiseren
Voorzieningen regelen
Administratieve romslomp
Boodschappen en Huishouden
Niet zorg tijd
Pillen
Sociale positie
Ziek zijn
Frustraties en Angsten
Zin & Kracht
Bus met lift
Ik kan praktisch geen gebruik maken van het openbaar vervoer. Rolstoel taxi's zijn meestal een ramp op velerlei wijze. Zoveel risico's en ongemakken zijn gevaarlijk voor mij. Gelukkig heb ik een bus met lift in bruikleen, en een aantal mensen die mij soms kunnen rijden. Helaas zijn de voorwaarden voor op stap kunnen niet vaak aanwezig, maar 1 middag op stap met de bus naar iets leuks, ervaar ik als een week op vakantie zijn.
Denken en dromen kan ik natuurlijk nog zelfstandig, al helpt het wel goed wanneer ik aantekeningen kan maken, met mijn computer.
De momenten dat ik geen zorg krijg en niemand op bezoek heb, kan ik niet veel meer dan met m'n computer werken.
- Moet er een CD in of een stekkertje gewisseld? Jammer, dat gaat niet.
- Zit er iets in m'n oog of een kriebel ergens op mijn lijf? Jammer dan.
- Heb ik het te warm of te koud? Even een trui uit, of even een de deken wat hoger leggen? Nee nee, dat gaat niet.
- Er ligt een stuk fruit te rotten? Inderdaad, niet vergeten straks aan mijn hulp te vragen.
- Door de hondenpoep gereden? Dat zal ik toch mijn huis moeten vervuilen, en daarna opzoek gaan naar hulp, die ik misschien vandaag kan organiseren, maar misschien ook niet.
- Al die dingetjes die je normaal even tussendoor doet, gebeuren gewoon niet, of misschien een keer als ik hulp heb.
- Heeft iemand het gas aan laten staan? Als ik het vermoed terwijl ik in bed lig, kan ik het niet controleren.
- Druppelt de kraan of sist de thermoskan? Stinkt de vuilniszak? Accepteer het.
Seks
De behoefte is groot, maar er kan niet veel. Ik kan nog wel opgewonden raken maar klaarkomen lukt niet meer. Met mezelf seksen kan natuurlijk ook niet. Samen is erg leuk maar ook erg beperkt. Meer details ga ik hier niet opschrijven!
Lage conditie
Mijn conditie is altijd extreem laag. Ik kan mij niet bewegen en ik word niet voldoende bewogen. Als ik van liggen naar zitten ga, zakt het bloed van mijn hoofd naar mijn tenen omdat mijn spieren & bloedvaten zich onvoldoende aanspannen, waardoor ik duizelig en misselijk word. Ik kan niet iets te eten pakken als ik honger heb (nee; er is niet altijd iemand die me even kan helpen, en nee; iets klaarzetten heeft geen zin). Ik zit heel veel binnen, vooral als het geen mooi zomerweer is. Ik moet bijna dagelijks ver over mijn grenzen heen van wat ik aankan. Een kleine tegenslag komt bij mij al heel hard aan.
Opstaan
De OchtendZorg duurt minimaal 4 uur. Een klus die ik samen met 1 hulp doe. Doordat ik het ontbijt en de lunch binnen de OchtendZorg hou, heb ik 52*7*2 = 728 zorgafspraken minder per jaar! (relatief tot hoe de thuiszorg mij eerst hielp). Ik begin om 9:00, en het streven is dus om om 13:00 klaar te zijn, maar extra/onverwachte dingen maken het later. Op twee ochtenden per week begint mijn zorg om 8:00 met fysiotherapie.
AvondEten
==
Naar bed gaan
Naar bed gaan is een klus voor mij en degene die mij helpt, die ongeveer anderhalf uur duurt. Ik moet dus niet naar bed gaan wanneer ik echt moe ben, maar ruim daarvoor. In mijn geval begint de AvondZorg om 21:00. Eerder of later naar bed kan mits mijn hulp dat ook kan.
Slapen
Dan slapen: Ik moet altijd vastgebonden op mijn rug slapen, ivm ademhalen, spasme en voorkoming van decubitus. Ik heb het: of te koud & rillerig, of te warm & benauwd. Er hoeft maar 1 ding niet perfect te zijn en ik moet proberen de buren of de thuiszorg te alarmeren (dit laatste heeft niet veel zin omdat er dan een onbekend iemand te laat komt). Bij mijn mond zweeft als het goed is een slangetje, als ik daar niet bij kan kan ik niks meer: niet telefoneren, niet alarmeren, niet de deur of het raam opendoen, niet de ventilator aandoen, niet drinken, niet het licht of de tv aan, niks. Het zijn meestal nare, soms angstige nachten. Als ik slaap weerspiegelen mijn dromen mijn leven van voor én na het ongeluk, en om 5 uur word ik meestal wakker van de pijn.
Wakker worden
In mijn dromen ben ik meestal vrij, kan ik alles bewegen, kan ik soms zelfs vliegen! Wakker worden is een dagmerrie.
Fysiotherapie
Omdat ik zelf niet bewegen kan, is het heel belangrijk om regelmatig bewogen te worden, om de boel soepel te houden. Doe je dat niet, dan krijg je natuurlijk problemen met je: spieren, pezen, gewrichten. Deze kunnen gaan vastzitten, verkrampen, verkorten, kromgroeien. De situatie van dit alles heeft natuurlijk ook z'n uitwerking op de organen en de geest.
Elk uur even alles 1x bewegen lijkt noodzakelijk voor mijn lichamelijke conditie. Maar aangezien je ook kan overleven met 1 of een paar keer per WEEK, is dat de norm! Dat kost minder geld, en ik moet toegeven dat 1x per uur mij ook geen ruimte over zou laten voor iets anders dan zorg. Ikzelf krijg slechts 2x per week fysiotherapie per week (sommige mensen krijgen nog minder), waarbij sommige lichaamsdelen 1x per week worden bewogen, en andere 2x. Zelf neem ik ook nog regelmatig een massage (word niet vergoedt).
Maar 1 paar keer per week is dus eigenlijk zwaar onvoldoende, en samen zoeken naar herstel; daar is al helemaal geen tijd voor.
Een eigen zorgnetwerkje organiseren
Goede hulp vinden, het zorgrooster maken en continu aanpassen, een PGB aanvragen en behouden, en de financiële administratie. Een té ingewikkelde klus om alleen te kunnen doen. Daarom heb ik het Persoonlijk ZorgNetwerk bedacht.
Voorzieningen regelen
Zorg én voorzieningen. Dat zijn hulpmiddelen -niet de hulpverleners. Als er ooit een robothulp komt, zal dat ook een voorziening zijn. Ik heb gelukkig recht op behoorlijk wat voorzieningen, maar dat is niet te vergelijken met een paar keer de stad in gaan om de nodige spullen te kopen. Omdat het om gemeenschapsgeld gaat, en/of vanuit een verzekeringsmaatschappij komt, ligt in voorzieningenland erg de nadruk op bewijzen dat het hulpmiddel wel echt nodig is, en dat er geen beter alternatief is. Regelmatig is het ook noodzakelijk om professioneel advies te krijgen, en moet de voorziening "op maat" gemaakt worden door een specialist. Er zijn dus meerdere spelers in het veld:
- de zorgbehoevende, die met een oplosbaar probleem leeft.
- de zorgverleners, die met de voorziening moeten werken.
- de financierder (gemeente, verzekering)
- de fabrikant
- de tussenhandel
- de specialist, vakmensen die aanpassingen op maat kunnen maken
- de adviseur, ergotherapeut, die samen met de zorgbehoevende zoekt naar wat de beste oplossing zou zijn.
- de arts, die moet verklaren dat er een geaccepteerde noodzaak is.
Administratieve rompslomp
Ook ik krijg net als jij allemaal shit door de brievenbus, plus nog een berg extra zorg gerelateerde bla bla bla,"belangrijk dit belangrijk dat". Dat zijn allemaal papieren in enveloppen die ik niet vastpakken kan. Ook voor het controleren, ondertekenen, opbellen, terugsturen, opbergen en weggooien ben ik afhankelijk van hulp. Hierbij heb ik het geluk dat mijn stiefmoeder mij daar elke maand een dag mee helpt, als in; zij doet praktisch alles.
Boodschappen en Huishouden
==
Niet zorg tijd
De tijd waarin ik iets kan doen, is tussen ongeveer 14:00 en 18:00, tussen 20:00 en 21:00 en tussen 23:00 en 24:00. En tijdens de zorg kan ik kleine dingetjes doen als e-mailen en surfen op het web.
Pillen
Elke dag moet ik pillen slikken, sommige met met name versuffende bijwerkingen.
Sociale positie
Ik kan zelden naar iemand of iets toe gaan, of aanraken.
Veeel binnenzitten.
Niet echt eenzaam met zoveel zorg, al zijn zorgcontacten wel anders dan "normale" contacten, meer een werkgever-werknemerrelatie.
Mensen schrikken regelmatig wanneer zij mij voor het eerst zien, weten niet goed hoe zich te gedragen of wat te zeggen.
De meeste mensen die ik tegenkom hebben gelukkig een goede instelling. Toen ik "normaal" was, was ik ook wel bang voor mensen met een heftige beperking. Het confronteert natuurlijk, laat je zien hoe kwetsbaar je bent.
Wie wil er nou veel omgaan met iemand zoals mij, die veel vraagt en weinig kan geven? Omgaan met iemand die leuk én fit is heeft toch meestal de voorkeur? Ja toch, niet dan?!
Aan de andere kant: Ik vind het vervelend om alsmaar om hulp te vragen, en kan er niet goed tegen wanneer iemand loopt te zeuren over -vergeleken met mijn situatie- onbenullige dingen. Ook heb ik geen zin om alleen maar met "lotgenoten" om te gaan.
Ziek zijn
Een griep kan heel gevaarlijk zijn voor mij, dan lig ik meteen weer continu in bed; dagen aaneen vastgebonden op mijn rug. Mijn conditie daalt dan snel en de kans op decubitus of infecties neemt toe. Ik moet dan altijd een beroep doen op mijn vrienden, om te voorkomen dat het uit de hand loopt en ik daardoor naar het ziekenhuis zou moeten.
Frustraties en Angsten
Dat ik die heb vind ik niet raar maar wel naar.
Zin & Kracht
Knap dat ik de kracht heb om door te leven? Die kracht heb jij hoogstwaarschijnlijk ook als het erop aankomt, vooral als je de nodige steun uit je omgeving mag ontvangen. Ik heb de eerste jaren veel gezelschap gehad, wat me veel goed gedaan heeft.
De zin om door te gaan haal ik: uit de spaarzame uitstapjes, contact met vrienden, zorgmensen en familie, uit de vrije dingen die ik op de computer kan doen, en uit angst voor de dood. Heel belangrijk zijn ook goede zorg en voorzieningen, en zo min mogelijk administratieve rompslomp. Liever was ik doodgegaan tijdens het ongeluk, maar zolang ik leef maak ik er het beste van. Ik hoop nog veel jaren "gezond" te leven en heel veel mooie dingen te doen, maar ik zie er elke dag naar uit om geen dwarslaesie meer te hebben, dat zou een grote opluchting zijn!
Giesbert Nijhuis
2007-06-29
|
|