Navigation: LaesieWorks Spinal Cord Injury This page

De soorten zorg binnen mijn zorgnetwerkjeIk woon ondanks mijn hele hoge dwarslaesie toch thuis -niet in een instellingen. Ik krijg mijn zorg ook niet meer van een zorgbureau, en daar ben ik best blij mee omdat ik daar slechte ervaringen mee heb gehad (ook goede hoor). Ik organiseer (krijg daar hulp bij ook nog) mijn eigen zorg, wat een boel gedoe is en wat ik liever niet zou hoeven te doen. Maar het geeft mij wel de regie over mijn eigen leven, en dat is goed voor alle aspecten van mijn gezondheid.

Het zou eigenlijk zo moeten zijn dat ik 24 uur per dag zonder schaamte om hulp zou kunnen vragen. In een instelling kan dat in principe wel, al valt het in de praktijk soms wel hard tegen; lang wachten en onbekende "hulp". Het is wel begrijpelijk; er zouden zo'n 4 personen nodig zijn om mij van 24 uurs zorg te voorzien, wat meer kost dan men ervoor over heeft.
Bijna niemand heeft continu hulp nodig, dus wanneer je zorgvragers en zorgaanbieders geconsentreerd samenbrengt kan je in principe met minder zorgaanbieders per zorgvrager uit. Een mooie theorie, maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Ik ga daar nu niet verder op in hier.

Ik heb het geluk dat mijn zorgvraag redelijk constant is, dat ik een aantal toffe familie leden, vrienden en buren heb, en dat ik voldoende initiatief kan nemen. Hierdoor kan ik mijn zorgvraag beperken tot een paar keer per dag.
Dit zijn de normale zorg momenten bij mij:

FysioTherapie
2x per week, voor de OchtendZorg. Eigenlijk zou 3x per DAG nodig zijn, maar dat is duur en zo mij ook wel erg veel tijd kosten.

OchtendZorg
Elke dag van het jaar. Van 9:00 tot dat het klaar is. Op een dag zonder extra's is het streven om om 13:00 klaar te zijn. De werkzaamheden zijn heel divers, gecombineerd voor een zo hoog mogelijke efficiëntie zonder stress. In grote lijnen:
- ontbijt en pillen & spullen klaarzetten
- wasmachine zonodig aan het werk zetten
- tandenpoetsen
- wassen (op bed)
- laxeren (op bed) meestal dmv toucheren (met de hand) en norgalax (chemisch)
- aankleden
- lunch, pillen, post doornemen, was opbergen.
- met de tillift de transer naar de kinbestuurde elektrische rolstoel
- plaszakje
- opruimen
Extra dingen als: blaasspoelen, pillen uitzetten, nagels knippen, controle anti decubitus materiaal, hulpmiddelen bestellen/opruimen, huisarts assisteren.
Note: als je te dikke vingers hebt, kan ik je helaas niet bij mijn ochtendzorg gebruiken..

HuisHoud
1 a 2x per week. Boodschappen doen, de boel schoon houden, kleine klusjes. Soms handig om te combineren met AvondEten.

MiddagZorg
Eventueel, als het even minder met me gaat.

AvondEten
Gezond en lekker eten koken, meestal samen eten. Plaszakje legen. Afwas. Eventueel houding in de rolstoel verbeteren of de kleding bijstellen.

AvondZorg
Elke dag van het jaar. Van 21:00 tot het klaar is. Streeftijd is ongeveer 22:20
In grote lijnen:
- Spullen klaarzetten
- Transfer met de tillift van kinbestuurde elektrische rolstoel naar hoog-laag bed.
- Tandenpoetsen
- Uitkeden, beetje opfrissen.
- Benen ontstijfen.
- Perfect in bed vastleggen
- Dubbel check. Ik ben de hele nacht alleen, dus het is van groot belang dat alles zeker oké is.

NachtZorg
Soms gaat het 's avonds laat mis, met mijn buik of anders. Voor kleine dingen zijn er gelukig een aantal buren die ik mag bellen.


Wat verder nog handig is om te weten, mocht je bij mij willen werken:
Ervaring is gewenst maar niet noodzakelijk. Ik geloof dat iedereen heel veel kan leren, als je maar wil en je er praktisch mee bezig gaat. Het meest ingewikkelde van mijn zorg is: tandenpoetsen (echt waar!) en het vinden van een voor jou efficiëntie werkwijze. Het meest confronterende lijkt mij toucheren en blaasspoelen, of het besef dat het ook jou kan overkomen.
Mijn zorg is een grote veelheid van dingetjes die ik allemaal op mijn manier gedaan wil. Iedereen denkt in het begin "dit is te veel", maar ook iedereen ervaart dat het steeds eenvoudiger word; als je mij leert kennen, routine opbouw, en je eigen weg vind. Het is voor beiden zinvol om voor langer dan een jaar een samenwerking aan te gaan, want het is een behoorlijke investering. En het is erg handig wanneer je in de buurt woont van de Westerpark buurt in Amsterdam, op korte fiets afstand.

In mijn zorgnetwerkje zitten ongeveer 30 mensen, waarvan de een vaker komt dan de ander. Alles bij elkaar een leuke en diverse groep. Veel mensen werken 1 a 2 keer per week bij mij. Mijn zorg organiseer ik via het internet, met Het Persoonlijk ZorgNetwerk. (een door mij bedachte vorm van zorg organiseren).


Mocht je interesse hebben, dan hoor ik dat graag; hier is mijn contact pagina


Giesbert Nijhuis

Back to top

Back to index