Navigation: LaesieWorks Spinal Cord Injury This page

Rolstoel Broek (Wheelchair Trouser)Deze rolstoel broek is speciaal ontworpen om mee te zitten in een rolstoel.

Een gewone broek is vooral gemaakt om mee te lopen. Met een gewone broek gaan zitten in een rolstoel, dat zit niet lekker, sterker nog; het is heel gevaarlijk! Decubitus (drukplekken) kan je krijgen van de naden en stugge stof. En een andere problemeem van normale broeken; zonder het door te hebben de hele dag klem zitten in het kruis..

Deze broek is geschikt voor bijna iedereen die in een rolstoel moet zitten, maar het is met name geschikt voor mensen zoals ik die echt niet kunnen bewegen en vaak met de stoel naar naar achter gekanteld staan, lees: eentonige druk, lage conditie, en veel druk op de onderrug.

Eisen waar een hoge dwarslaesie rolstoelbroek aan moet voldoen:
De vorm moet goed passen om te zitten, er niet mee te kunnen lopen is van geen belang.
Er mag geen spanning op de stof komen bij met name de zitbotjes.
Er mogen geen zakken of riemen of wat dan ook aan naden en dergelijke aan de achterkant zitten. Het moet helemaal glad zijn.
Er mag dus ook geen naad aan de achterkant zitten, en dat is ingewikkeld omdat een broek normaal aan de achterkant uit 2 delen bestaat (i.v.m. de pasvorm en het meer economisch omgaan met de stof).
Het moet duidelijk zijn dmv een zacht stiksel, waar precies het midden van de broek is, midden achter.
De stof en de stiksels moeten erg sterk zijn, omdat de verzorging er vaak hard aan trekt, en de broek vaak gewassen wordt.
Elke stof kan kreukelen, maar deze stof kreukelt niet zo gauw, en kreukels zijn vrij makkelijk te verwijderen.
Het kruis van de broek moet heel laag zitten, zodat de stof niet klem gaat zitten in het kruis -vooral een probleem bij mannen.

Jarenlang (±16 jaar) heb ik gezocht naar een goede broek. Ik heb van alles geprobeerd: speciale broeken kopen, die toch niet goed genoeg waren; gewone broeken kopen en laten aanpassen, wat nooit echt goed werd; ik heb allerlei broeken verzonnen en laten maken, en ben uiteindelijk samen met Tineke Greijdanus tot een echt goed zittende rolstoelbroek gekomen.Tineke Greijdanus kan een broek op jouw maat maken. Voor contact, en om te zien wat zij nog meer maakt, kan je naar haar website gaan:
www.tinekegreijdanus.com

Ja; het ziet er zo hangend misschien wat raar uit, maar het zit goed en veilig, en wanneer je 'm aan hebt, ziet het er wel goed uit. Gemaakt om mee te zitten! Ook in andere kleuren te maken natuurlijk.

Giesbert Nijhuis

Back to top

Back to index