Navigation: LaesieWorks Spinal Cord Injury This page

Rolstoel Broek (Wheelchair Trouser)Een rolstoel broek is een broek die speciaal is gemaakt om mee te zitten in een rolstoel. Een gewone broek is vooral gemaakt om mee te lopen. Met een gewone broek gaan zitten, dat zit niet goed, sterker nog; het is heel gevaarlijk! Decubitus kan je er van krijgen (drukplekken), en zonder het door te hebben de hele dag klem zitten in het kruis. Dat wil je niet meemaken!
En dan is er een verschil tussen handige actieve mensen met een lage dwarslaesie, en mensen die door een hoge dwarslaesie helemaal niet kunnen bewegen, en behoorlijk ver naar achteren gekanteld zitten (wat meer druk op de rug geeft.

Eisen waar een hoge dwarslaesie rolstoelbroek aan moet voldoen:
De vorm moet passen om te zitten, er niet mee te kunnen lopen is van geen belang.
Er mag geen spanning op de stof komen bij met name de zitbotjes.
Er mogen geen zakken of riemen of wat dan ook aan de achterkant zitten. Het moet helemaal glad zijn.
Er mag dus ook geen naad aan de achterkant zitten, en dat is ingewikkeld omdat een broek normaal aan de achterkant uit 2 delen bestaat i.v.m. de pasvorm en het meer economisch omgaan met de stof.
Het moet wel duidelijk zijn wat precies het midden van de broek is achter (als er geen naad zit)
De stof en de stiksels moeten erg sterk zijn, omdat de verzorgers er vaak hard aan trekken, en de broek vaak gewassen wordt.
Elke stof kan kreukelen, maar deze stof kreukelt niet zo gauw en de kreukels zijn vrij makkelijk te verwijderen.
Het kruis van de broek komt heel makkelijk klem te zitten, wat vooral bij mannen heel pijnlijk en schadelijk kan zijn. Een broek waarbij het kruis veel lager zit dan normaal, voorkomt deze problemen. De broek heeft misschien een raar model, maar daar zie je niets van als je in een complexe rolstoel zit.

Jarenlang (±16 jaar) heb ik gezocht naar een goede broek. Ik heb van alles geprobeerd: speciale broeken kopen, die toch niet goed genoeg waren; gewone broeken kopen en laten aanpassen, wat nooit echt goed werd; ik heb allerlei broeken verzonnen en laten maken, en ben uiteindelijk samen met Tineke Greijdanus tot een echt goed zittende rolstoelbroek gekomen.Tineke Greijdanus kan een broek op jouw maat maken. Voor contact, en om te zien wat zij nog meer maakt, kan je naar haar website gaan:
rolstoelbroek.blogspot.nl
tinekegreijdanus.nl

Ja; het ziet er zo misschien wat raar uit, maar het zit goed en veilig, en wanneer je 'm aan hebt, ziet het er wel goed uit. Gemaakt om mee te zitten! Ook in andere kleuren te maken natuurlijk.

Giesbert Nijhuis

Back to top

Back to index